HTML

BookSelf

Könyvek lapról-lapra. Ha már olvastad, de nem emlékszel a részletekre, ha nem akarod elolvasni, de kíváncsi vagy miről szól, ha szívesen olvasnál arról, hogy másnak mi jutott eszébe, miközben a történetet olvasta, akkor jó helyen jársz.

Friss topikok

Archívum

2013.05.23. 22:24 Smokey the bear

Első könyv: Neil Gaiman és az ő amerikai istenei

Nagy volt a kísértés, hogy rögtön egy Fejős Éva klasszikussal kezdjek, de az túl magas labda lett volna, úgyhogy bemelegítésnek jelenlegi kedvenc írom világsikert aratott regényét az Amerikai isteneket választottam. Gondoltam jó könyv, biztosan könnyű lesz róla írni, aztán gyorsan rá kellett jönnöm, hogy nagyobb anyaggal van dolgom, mint amire számítottam.

Az író

gaiman.gif

Neil Gaiman, a szegény ember Ross Gellerje (itt, balra...én szóltam!) 1960-ben született, az angliai Hampshire-ben. Származását tekintve katolikus iskolában nevelkedett, szcientológus zsidó. Nem rossz indulás egy írói karrierhez, lássuk be! Bármelyik egyház alapvetéseit nézzük, simán kitelik belőle egy jobbfajta történelmi kalandregény, vagy sci- fi.

Saját bevallása szerint gyerekként igazi könyvmoly volt. Gyorsan letudta az összes híres írót rövidítéssel a nevében (C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, H.P. Lovecraft), meg még néhány kötelezőt (Poe, Kipling, Carroll). A 80’-as években újságírással kereste a kenyerét, és már szakmai elhivatottságból is végigolvasta szinte a teljes angol science fiction irodalmat. Bemelegítésnek írt egy Duran Duran életrajzot és együtt dolgozott Sir Terry Pratchett-tel az Elveszett próféciák című regényen. Azóta kedvenc elfoglaltsága, hogy könyvbemutató körutakra jár, és minden könyvet aláír, ami szembe jön vele. Közben valahogy marad ideje, hogy olyan alapműveket írjon, mint a Csillagpor, a Coraline, a Sosehol, az Anansi fiúk vagy a Temető könyve. Az első kettőt már mozi verzióban is megnézhetjük, a Soseholból pedig nemrég készített rádiójátékot a BBC.

 neverwhere.jpg

(Bizony-bizony, a kép bal szélén Benedict „Sherlock” Cumberbatch és James McAvoy. Eredetiért és hangfelvételekért erre tessék.

 A képregényfüggőknek a Sandman sorozat miatt lehet ismerős a neve. Az évek alatt ráadásul nemcsak a megírt könyvek, hanem az irodalmi díjak is szaporodtak a neve mellett. Szinte az összes jelentős fantasy-, horror- és ifjúsági regénynek járó elismerést bezsebelte. Jelenleg Amerikában él második feleségével, a dalszövegíró és énekes Amanda Palmerral, aki a rend kedvéért néha a vita hevében felpofozza hites urát. Idén csak megjelenik végre legújabb regénye a The Ocean at the End of the Lane, szóval nagyon úgy tűnik a kis házastársi civódás nem ártott sem a családi békének, sem az írói munkának.

 Regényei tele vannak horrorisztikus és néha bizarr jelenetekkel, szóval, aki nem bírja a feltámadt halottakat, a patkányevő földalatti trollokat vagy a vaginájával férfiakat elnyelő termékenység-istennőket, annak valószínűleg nem Neil Gaiman lesz a kedvenc írója.

A regény

 Az Amerikai iskönyv.jpgtenek egy „thriller, klasszikus krimi, szerelmes történet és utazóregény”, ami első ízben 2001-ben jelent meg, besöpört egy csomó elismert irodalmi díjat (Hugo, Nebula, Bram Stoker) és számos nyelvre lefordították, hogy finn barátaink és a kínai elvtársak is saját nyelvükön olvashassák. Nálunk átmeneti hiány után, tavaly óta ismét kapható, ráadásul a 10. évfordulós, bővített kiadás. Neil az íráshoz 1998 nyarán kezdett hozzá. Ekkorra már túl volt a Sandman-sorozaton, megírta a Soseholt és a Csillagport, tehát már nem számított igazán kezdőnek a szakmájában. 98 nyarán aztán két Reykjavíkban eltöltött nap után beugrott neki, hogy mivel is kéne folytatnia. Azóta sokszor kérdezték már tőle, hogy mert brit létére Amerika lelkéről írni. Én az ő helyében nem zavartatnám magamat, és csak annyit mondanék, hogy - tekintve a regény születésének helyét- egy pohár Brennivín és egy kis erjesztett cápahús elfogyasztása után, már úgyis minden mindegy. Elég jó lehet a cucc, ha egy egész fiktív Amerikát tud összehozni belőle.

 A rajongók persze rögtön ráugrottak, de a fogadtatás elég vegyes volt. Azok akik nem szerették, általában azt hozták fel legnagyobb hibájának, hogy az ígéretes kezdés után a sztori megakadt vagy a szereplőkkel nem tudtak azonosulni. Ez jó, egy istennel ugyebár ki ne szeretne? A másik oldalon viszont rajongók milliói imádják a könyben megteremtett mitológiájáért.

Az HBO már korábban megvette a megfilmesítési jogokat, de hivatalosan még nem jelentette be, hogy mikor lesz belőle valami. Idén áprilisban maga az író tette közzé, hogy már írja a forgatókönyvet, és ha az isten(ek) és az HBO is úgy akarja, akkor már idén elkészülhet a pilot.

Szólj hozzá!

Címkék: életrajz könyvismertető Neil Gaiman Amerikai istenek


A bejegyzés trackback címe:

https://bookself.blog.hu/api/trackback/id/tr495308406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása