HTML

BookSelf

Könyvek lapról-lapra. Ha már olvastad, de nem emlékszel a részletekre, ha nem akarod elolvasni, de kíváncsi vagy miről szól, ha szívesen olvasnál arról, hogy másnak mi jutott eszébe, miközben a történetet olvasta, akkor jó helyen jársz.

Friss topikok

Archívum

2013.05.29. 23:21 Smokey the bear

Amerikai istenek I/2: Koboldok, barátok, ellenségek

Szóval ott tartunk, hogy Árnyéknak mégsem sikerült lerázni Szerda urat, aki még a férfi mosdóban is ajánlatokkal bombázza. Nem olyannal, persze. Árnyék továbbra sem áll kötélnek, de aztán a Szerdától kölcsönkapott újságból, egy adag csilis hamburger elfogyasztás közben megtudja, hogy valóban nincs már állása. Felesége ugyanis a baleset idején nem volt egyedül, legjobb barátja, Robbie is az ütközés során veszette életét. Mit kerestek ezek ketten egy kocsiban? Árnyék a feszültséget egy érme trükkel vezeti le, de kiderül nemcsak ő tud csalni, hanem Szerda is. Mibe, hogy ez is egy isten? Na, kellett nekem az ördögöt a falra festeni. Azaz a koboldot, ugyanis feltűnik a színen bolond Sweeney.

Az új jövevény, egy vörhenyes szakállú útszéli csavargónak tűnik, obszcén feliratú pólóban és baseballsapkában. Ír létére nem Guiness-t iszik. Árnyék sem, őt egy aranyló itallal kínálja meg Szerda. Mézsörrel, az istenek italával, mi mással? Szerda a maga részéről nem bírja („mintha egy részeg cukorbeteg hugyozta volna ki”), de a hagyományokat illik megtartani, ezért az ital. Szerda röviden rá is tér a munka lényegére: védelem, fuvarozás, nyomozgatás, virrasztás. Cserébe koszt és kvártély. Árnyék jobb híján belemegy a dologba, azzal a kikötéssel, hogy előbb elmegy a felsége temetésére, csak aztán áll szolgálatba. Nem akar újra börtönbe kerülni, ezért másokat bántani akkor sem fog, ha ez amúgy benne van a munkaköri leírásában. Na hiszen, hiszem, ha látom! Szerdában nem bízik, de leendő munkaadójának kétségkívül van stílusa, és a helyzet sajnálatos állása szerint amúgy is ráér. Megegyeznek. Sweeney, aki a beszélgetés közben elment könnyíteni magán, most visszabotorkál, és beszáll az érme trükk bizniszbe. Árnyékkal ellentétben, ő már valószínűleg túl van a haladó tanfolyamon, mert a semmiből varázsol elő aranypénzeket. (Kobold, szivárvány, arannyal telt üst, megvan?)

happy-st-patricks-day1.jpg

Az ír tósztot mond, és már ő is azt a rohadt vihart emlegeti. Lehet striguláznom kellene, ahányszor említik? Árnyék agyában már kellően lassan forognak a kerekek, és lemaradt a trükknél. Sweeney nem adja, csak ha megküzdenek érte, amit jófiú Árnyék nem vállal. Sweeney addig-addig kötekszik, hogy végül Szerda harcra utasítja Árnyékot. Éntöbbetembertnemütökmeg Árnyék összeverekszik Sweeneyvel és simán kiüti a koboldot. A következő, amire emlékszik, hogy egy kocsiban ülnek. Szerda vezet. Árnyékot jól kiüthette a cucc, amit Szerdától kapott, mert semmire sem emlékszik. Arra sem, hogy mikor került a zsebébe egy aranyérme. Egy benzinkútnál megállnak, ahol Árnyék rendbe szedi magát, már amennyire ez az adott körülmények között lehetséges, és azt még észreveszi, hogy Szerda nem fizet a benzinért, hanem épp ellenkezőleg, a pultos lány fizet neki azért, hogy kiszolgálhatta. Na, megnézném én, hogy teljesít egy Praktiker áruházban! Ott már az is isteni csoda, ha az ember eladót talál.

Megérkeznek Eagle Pointba. A város kicsit megváltozott a börtönévek alatt. Árnyék a ravatalozóhoz viteti magát, majd egyedül bemegy. Még el sem ér felesége koporsójáig, amikor fura jelenetnek lesz tanúja. Felesége legjobb barátnője, Audrey lép a ravatalhoz, és nem is az legfurcsább, hogy télvíz idején hol talált ibolyát a ravatalra, hanem, hogy mielőtt továbblépne, egy jó hegyeset köp a halott arcába. Árnyék elkapja az ajtóban kifelé menet, de talán jobban járna, ha nem érdeklődne a miértről, ugyanis kiderül, hogy bizony az ütközés idején Robbie nem épp a vezetéssel volt elfoglalva. Orális aktus közben elhalálozni, pedig hát lássuk be, eléggé kellemetlen.

A temetés feszült légkörben zajlik. Börtöntöltelék férj, csalfa feleség, nagy nap lehet ez a helyi pletykás vénasszonyoknak. Az anyós sincs virágos jókedvében a viszontlátástól. Amikor Árnyék végre egyedül marad a sírnál, csak annyit tud kinyögni, hogy sajnálom, aztán a Sweeneytől kapott aranypénzt bedobja Laura sírjába. A napnak azonban még nincs vége. A motel felé sétálva, ahol Szerda várja, még két találkozást kell letudnia. Az egyik a nyáltúltengésben szenvedő barinő Audrey, aki kocsijával Árnyék mellett gurul egy darabon. Árnyék arcán táncba kezdenek az idegek, amikor a csaj elkezdi magát mentegetni, és amikor a börtönévek felől érdeklődik, rövidúton elküldi a fenébe.

- Milyen volt a börtönben, Árnyék?

- Remek – mondta Árnyék. – Jól érezted volna magad ott.

A másik találkozás sem kezdődik túl jól, konkrétan ismeretlenek leütik Árnyékot és berángatják egy limóba. Amikor magához tér, egy hájas, pattanásos kamasz ül vele szemben. Mi van, tán Sweet 16 party-ra megyünk? Ezt csak én kérdezem, Árnyék valószínűleg még mindig nincs magánál, és nem is nagyon lesz egy darabig, mert a szimpatikus fiatalember kiadja a testőreinek az ukázt, hogy tessen ütni a tagot, mint a répát! Csak úgy, a miheztartás végett. Aztán kedvesen érdeklődik, hogy ugyan mit akar Szerda. Árnyék meglepően lojális, vagy inkább csak keveset tud, és nem szolgál semmi hasznos infóval. A kissrác (legalábbis talán korra), kedélyesen elszív még egy szintetikus varanybőrből sodort cigit (fuj, bazmeg), és válogatott szókincse legjavát felhasználva üzen Szerdának.

Mondd meg neki, hogy ő már történelem. Elfelejtették. Megöregedett. […]mi vagyunk a jövő, és szarunk rá, meg a hozzá hasonlókra. […] Kihajították a történelem szemétdombjára, de az olyanok, mint én, limuzinokban száguldozunk a holnap szupersztrádáján.

[…] Mondd meg neki, hogy kurvára átprogramoztuk a valóságot. Mondd meg neki, hogy a nyelv egy vírus, a vallás egy operációs rendszer, és az ima nem több, mint egy kibaszott spam.

 A kis pöcsfej. Szerencsére nem kell az anti-Szép magyar beszéd produkcióját tovább olvasnunk, mert még egy sajnálom, ami a csajoddal történtet odavetve kidobatja Árnyékot a kocsiból. Árnyék megérkezik a motelba, és vége ennek a fejezetnek. Ha sorozat lenne, most játszanák be a következő rész trailer-jét, amiben személyesen megismerkedhetünk Árnyékné Laurával. Nem viccelek, tényleg.

 

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai istenek Sweeney


A bejegyzés trackback címe:

https://bookself.blog.hu/api/trackback/id/tr535333083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása